Onze visie

(De inhoud op deze pagina wordt regelmatig aangepast. Wij scholen ons voortdurend bij over de sociale en ecologische duurzaamheid van de koffies die we aanbieden. We leggen de lat daarbij hoog. Als branders zijn we aansprakelijk om transparantie te verschaffen over de weg die onze bonen hebben afgelegd, dus leg ons gerust op de rooster!)

Bij de start van Cordon Coffee in 2012 was dit luik van ons bedrijf eenvoudiger: we leveren lokaal, branden op groene stroom, doen alles met de fiets, kopen onze bonen zo duurzaam mogelijk aan en houden onze eigen voetafdruk zo beperkt mogelijk door enkel te leveren op de lokale afzetmarkt (Antwerpen in ons geval). 

Ondertussen heeft bijna elk bedrijf een duurzaamheidsclaim. We lezen dat koffie van Colruyt bijdraagt aan verandering. Stap voor stap. De bonen die worden aangeboden in de Hema zijn goed voor mens en milieu. Enkele multinationals lanceerden zelfs een matige app, Thank My Farmer genaamd, waarop je koffieboeren kan bedanken. Zucht.

Ongelijkheid en bijhorende lapmiddeltjes (fairtrade, rainforest alliance etc.) zijn natuurlijk slechts symptomen van een kapitalistisch systeem dat mens en milieu uitput. De impact van klimaatopwarming op wereldwijde koffieteelt liegt er niet om. Steeds meer boeren komen in de problemen door wijzigende weerpatronen, steeds meer oogsten mislukken. Hoe dan ook (en alle initiatieven ten spijt) leeft bijna de helft van de koffieboeren onder de armoedegrens. Slechts 1 procent van de honderden biljoenen euro's die jaarlijks rondgaan in wereldwijde koffiehandel, vloeit terug naar de boeren. Dat is niet toevallig. Dat is kapitalisme. Grote bedrijven verdelen de koek. Buy low, sell high. Dat soort praat.

Natuurlijk kunnen wij niet volledig buiten een systeem gaan staan, dat betekent revolutie en daar heb je veel volk voor nodig (kandidaten?), maar we willen wel radicaal anders werken. Als we niet weten hoeveel de boer betaald krijgt voor zijn of haar koffiebessen, dan is het sowieso onvoldoende. Die redenering is allerminst uit de lucht gegrepen. In 8 op de 10 koffieproducerende landen ligt het gemiddelde inkomen van een koffieboer onder de armoedegrens. Die inkomens liggen nog mijlenver af van een Living Income (één van de vele concepten om de mistoestanden in kapotte ketens aan te kaarten / in cijfers te gieten). Zoals bij veel zaken het geval is, is er ook hier een uitzondering die de regel bevestigt: Brazilië. In dit land ligt het gemiddelde inkomen van een koffieboer boven het Living Income.

Wij zijn klein, wij zijn onafhankelijk, wij geloven dat er alternatieven zijn voor een model dat mensen uitbuit, dus wij kiezen ervoor om enkel met radicaal transparante importeurs te werken. Op zich betekent transparantie helemaal niets. Cijfers zijn maar cijfers en elke keten heeft zijn eigen wetmatigheden. Hoe worden de bonen aangeleverd, wat zijn de wisselkoersen, wat zijn de kosten die boeren moeten maken om hun bonen of bessen tot bij een volgende schakel in de keten te krijgen? Belangrijker is het achterliggende idee: dekoloniseer onderhandelingsposities, verdeel risico's en werk gelijkwaardig samen met iedereen in de keten. Wie bepaalt er wat een eerlijke prijs is voor koffie? Het antwoord van onze voornaamste importeur This Side Up klinkt logisch: "Our prices are never set by the market and never by us, but as a result of a conversation with our partners."

Cijfers en transparantie helpen om die filosofie kracht bij te zetten. Onderstaand vind je de prijsopbouw van drie van onze meest verkochte origines. De info is afkomstig van This Side Up, aangevuld met eigen informatie. (Op de website van TSU vind je ook contracten en andere documenten die de cijfers staven.)

RWANDA COKO

Farmgate is het netto-bedrag dat de boer krijgt voor een kilo groene bonen. "Your Price" is het bedrag dat wij betalen aan This Side Up (of aan Koepoort, een partner van TSU).

BRAZILIË CAPRICORNIO

Gezien de gigantische volumes ligt de prijs per kg van de exporteur / coöperatief in Brazilië een heel stuk lager dan in Rwanda. Het luikje 'Regenerative' heeft betrekking op een standaard premie die TSU betaald aan alle boeren. Het geld dient om regeneratieve landbouwpraktijken te bevorderen.

CONGO KAVUMU

De marge die TSU neemt (en zo ook de prijs die wij hen of Koepoort betalen), kan lichtjes variëren in functie van aankoophoeveelheid en versheid van de bonen. De bedragen hebben allemaal betrekking op ruwe/groene koffie. Zo goed als alle contracten in de koffieproducerende landen worden afgesloten in USD/pound - het verschil in wisselkoers met de euro wordt verrekend tussen de importeur en de brander.

 

Opmerkingen of vragen over onze werkwijze? Wij zijn vlot bereikbaar via koen(at)cordoncoffee.be!